27 Mayıs 2009 Çarşamba

Yoğun bakımda facia

`Akıllı hastane` olarak bilinen Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi`nde çıkan yangında, komadaki 8 hasta dumandan etkilenerek hayatını kaybetti.

BURSA`DAKİ 514 yataklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi`nin bodrum katındaki tomografi - MR servisinde elektrik kontağından çıkan yangının alevleri üst katlara kadar ulaşmasa da duman yoğun bakımda yatan 8 hastanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bilgisayarlardaki elektrik kontağından çıkan yangın, plastik sandalyelere ve kablolara sıçradı. Hastanenin içi kısa sürede dumanla doldu. Önceki gece 02.30 sıralarında çıkan yangın kısa sürede söndürülürken, duman üçüncü kattaki yoğun bakım ünitesine ve dördüncü kattaki yenidoğan ünitesine ulaştı. Faciada şans eseri hiçbir bebek zarar görmedi.

8 HASTANIN DURUMU AĞIR

YAŞAM destek ünitesine bağlı hastalar elektrik kesintisi sonrası, cihazların devre dışı kalması ile tahliye edilmeye başladı. Yoğun bakımdaki 16 hastadan 3`ü kadın 8`i başka hastanelere sevk edilirken yolda hayatlarını kaybetti. Yoğun bakımdaki hastalardan ikisinin beyin ölümü gerçekleşen ancak hayatta tutulan hasta olması ve nakil sonrasında öldüklerinin açıklanması, `zoraki ötenazi` yorumlarına neden oldu. 8 hastanın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için, Adli Tıp Kurumu`nda otopsi başlatıldı. Yoğun bakımdan çıkarılan diğer 8 hastanın da durumu ise ağır. Hastanede tedavi gören 44 hasta 10 ayrı hastaneye sevk edildi.

Yangın söndürüldü ama duman engellenemedi!

Bursa Tabipler Odası Başkanı Dr. Bülent Aslanhan: Havalandırma sistemi farklı olsaydı yoğun bakım dumandan bu kadar etkilenmezdi. Hastanede tahliye planı olsaydı, yine bu acı yaşanmazdı. Sağlıkta taşeronlaşma hizmetlerde nitelik kaybına yol açıyor.

Bursa Elektrik Mühendisleri Odası Başkan Erdal Aktuğ: Yangın alt katta olmasına rağmen şaft ile üst katlara çıkmış. Şu andaki sistemde Halogen Free kullanılmamıştır. Bu tür kablolarda duman çıkarmaz. Eğer yangın alarm sistemi ile algılanmış olsaydı facianın önüne geçilmiş olurdu.

Isıtma ve Havalandırma Sistemleri Uzmanı Erhan Kayabaşı: Binada duman sensörü olmalıydı. Böylece durum daha erken fark edilirdi. Duman da binadan atılırdı. Yangına müdahale edilmiş ama duman etkisiz hale getirilememiş.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy: Ya cihazlar kapasite üzerinde kullanılıyor ya da kaliteli kablo kullanılmıyor. Sağlık personelinin çok büyük özveriyle çalıştıklarını gördük ama bu tür eskikliklerin doğmamasını sağlayacak önlemlerin alınması lazım.

5 ÖLÜME GiDEN ADIM

Acil eylem planı yoktu.

Solunum destek ünitelerinden ayrılan yoğun bakım hastalarına nakil sırasında gerekli destek verilmedi.

Hastanelerde kullanılan `Halogen Free` isimli kablo sistemi, yangın çıksa bile duman çıkmasını engelliyor. Daha ucuz kablonun tercih edilmesiyle yayılan duman nedeniyle yoğun bakım hastalarının naklinin gecikmesi, sonun başlangıcı oldu.

Yoğun bakım ünitelerinde, enfeksiyon riskine karşı hastanenin diğer bölümlerinden tamamen ayrı bir havalandırma sistemi olması gerekir. Ancak başka katlarda çıkan yangının havalandırmadan yoğun bakıma ulaşabilmesi, sistemdeki sorunu ortaya koydu.

Hastanenin yangın merdivenleri kilitliydi.

Duman kısa sürede yayıldı

Yangının bodrum katta bulunan tomografi ünitesindeki cihazdan çıktığı açıklandı. Yangının çıktığı bölüm küle dönerken, siyah dumanlar kısa sürede havalandırma boşluğundan tüm binayı etkisi altına aldı.

Kazayı atlattılar yangında öldüler

YANGINDA ölen hastaların ikisinin trafik kazası, üçünün solunum güçlüğü, diğer ikisinin de beyin kanaması ve beyin damarlarındaki tıkanıklık yüzünden tedavi gördükleri öğrenildi. Hayatını kaybeden İnciser Bulut (58), Fatma Yalçındağ (74), Hakkı Özdoğan(44), Gülbey Şahin(80), İsmail Uysal(56), Muhlis Karaağaç (77), İbrahim Turgut(63) ve Aliye Aktok geride hazin hikayeler bıraktı.

63 yaşındaki İbrahim Turgut`un 5 ay önce otostop yaparak bindiği TIR devrilmiş, ancak Turgut ağır yaralı olarak kurtulmuştu.

44 yaşındaki Hakkı Özdoğan ise beyin kanaması nedeniyle yaklaşık 10 gündür yoğun bakımdaydı. Özdoğan`ın oğlu Harun Özdoğan babasının ölüm haberini bir hafta önce vatani görevini yerine getirmek üzere gittiği Şırnak`ta aldı.

Beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle tedavi görürken yaşamını yitiren Aliye Aktok`un yakınları da yasta. Aktok`un oğlu 6 Haziran`da evlenecekti. Acılı aile yoğun bakımdan gelecek müjdeli haberi beklerken ölüm haberiyle yıkıldı.

Öte yandan yangında hayatını kaybeden Gülbey Şahin`in (80) de, bir ay önce kaza geçirdiği öğrenildi. Namaz çıkışı otomobilin altında kalarak ağır yaralanan Şahin, kazadan kurtulmasına rağmen önceki gece yaşanan faciadan yakasını kurtaramadı.

Olay hasıraltı edilmeyecek

SAĞLIK Bakanlığı yangının nedenleri hakkında inceleme yapılması amacıyla çeşitli meslek odalarının temsilcilerinin de bulunduğu bir heyet oluşturdu. İnceleme heyetinde İnşaat Mühendisleri Odası`ndan 2, Makine Mühendisleri Odası`ndan 2, Kimya Mühendisleri Odası`ndan 2, Mimarlar Odası`ndan 2 temsilci ile 1 sivil savunma uzmanı da bulunuyor.

BİNA 2002`DE TAMAMLANMIŞ

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ ise yangınla ilgili ihmal suçlamalarında bulunanları eleştirerek `Soruşturma safhasındayız. Biz bugüne kadar hiçbir meseleyi hasıraltı yapmadık. Yangının sebepleri araştırılacak. Bir kusur varsa hukukun gerektirdiği sekilde cezalarını veririz` diye konuştu. Binadaki eksiklikler konusunda da açıklama yapan Akdağ şöyle devam etti: `Bina 2002 yılında biz göreve gelmeden önce tamamlanmış. Eksiklikler araştırılacak.`

Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik ise kendisi de dahil olayda ihmali olanların mutlaka bunun hesabını vereceğini vurguladı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, dumanların yangın mahallinden uzakta üst katlarda ciddi etki gösterdiğini belirterek `Dumandan mı zehirlendikleri, yaşam destek ünitesinden ayrıldıkları için mi hayatlarını kaybettikleri otopsi neticesinde belli olacak. Tomografi bölümündeki elektrik kablolarından çıkan yangın gerçekten bir teknik hata mı ihmal neticesi mi oluştu onu inceliyoruz` dedi.

Bir ay önce tatbikat yapılmıştı

HASTANEDE son olarak nisan ayında yangın tatbikatı yapıldığı ortaya çıktı. İtfaiye personeli hastane çalışanlarına eğitim vermişti. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi`nin sağlık personeli ile özel güvenlik görevlileri, bina içinde ve bina dışındaki tatbikatlarla eğitimden geçirilmişti.

Hiç yorum yok:

...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa kayak merkezi olacak...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da tartıştığı iki kişiyi bacaklarından vurdu......Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yoğun bakımda facia...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Matkaplı tacizciye üç yıl hapis istemi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yağız`ın bitmeyen davası AİHM`de...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Padişahlar yaşasa hangi takımı tutardı?...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...AB, göç sorunu çözümüne destek verecek...Bursa Ekspres Gazetesi... 29.Mayıs.2009.Cuma...Mustafakemalpaşa`nın tıbbi atıkları Bursa`da imha edilecek...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa facianın eşiğinden döndü!...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da 6 gün süreli elektrik kesintisi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Evden eve nakliyat`la 90 kilo uyuşturucu taşıyan iki zanlı `Viraj`a takıldı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Otomobili 3 takla attı, burnu bile kanamadı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Helikopterli sünnete Hilton`lu açıklama...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Kristal Şeftali & 1.Bursa Çevre Filmleri Festivali' n de Oy verme İşlemi Sürüyor...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...

Gazete Arşivi