
Siyah incir ihracatı, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda gibi birçok ülkeye gerçekleştiriliyor.
Ahududundan elmaya, kestaneden kiraza, karpuzdan üzüme kadar hemen her çeşit meyvenin yetiştiği Bursa`da sofralık zeytin, şeftali ve incir öne çıkan meyveler arasında yer alıyor. Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 40`ını, şeftali üretiminin yüzde 28`ini karşılayan Bursa, son dönemde yıldızı parlayan siyah incirde de üretimini artırıyor.
Siyah incir üretiminin yüzde 80`ini sağlayan Bursa, üretim alanlarının artmasıyla bu oranı daha da yukarılara taşımayı amaçlıyor.
Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği(UYMSİB) verilerine göre, Bursa`nın siyah incir ihracatı, geçtiğimiz yıl 2007`ye göre yüzde 33 artarak 24 milyon dolara ulaştı. Önceki yıla göre 7 bin 800 tondan 9 bin 500 tona çıkan üretim miktarı her geçen gün artış gösteriyor. Üreticisine iyi para kazandıran siyah incir, üretim alanlarının da artmasını sağlıyor.
Siyah incir, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Bursa Tarım İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, Bursa`da yetiştirilen incirin yüzde 90`ının siyah incir olduğunu belirtti. Üretimin son 5 yılda yüzde 50 arttığını vurgulayan Koçkaya, ihracatın da aynı oranda artmasıyla üreticinin incire yöneldiğini kaydetti.
Koçkaya, siyah incir bahçelerinin kentte çok az olduğunu ve genellikle zeytinlikler arasında yetiştirildiğine dikkat çekerek, yeni üretim alanlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Mehmet Ali Koçkaya, incirin zeytinlikler arasındaki üretim alanının son 5 yılda 900 hektardan 1100 hektara yükseldiğini belirtti.
Yüksek oranda kalsiyum barındıran, içerdiği yüzde 74`lük şeker oranıyla en tatlı meyvelerden biri olan siyah incirin içinde potasyum, demir gibi minerallerin bulunuyor. Siyah incir, vücuda enerji ve güç sağlıyor, içindeki lifler sayesinde sindirim sistemini hızlandırıyor ve kolon kanserine karşı koruyucu özellikler taşıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder