27 Mayıs 2009 Çarşamba

Bakan: Yangın tüpleri kullanıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ön raporu açıkladı: İtfaiye 10 değil 2 dakikada intikal etti. Yangın tüpleri de olay sırasında kullanılmıştırSAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Bursa`da yaşanan yangın faciasıyla ilgili dün akşam saatlerinde ön raporu açıkladı. Bakan Akdağ şu bilgileri verdi: `Müfettişler, yangın sonrası bakan ve bakanlık üst düzey yetkilileri olay yerine 07.00`de intikal edilmiştir. Saat 02.00 civarında yangın başlamış. İki dakika sonra itfaiye ekipleri intikal etmiş. 110 komuta kontrol merkezinden, 5 özel ambulans olmak üzere bütün ambulanslar dahil edilmiş. 16 erişkin ve 13 yenidoğan hasta il içindeki hastanelere sevk edildi. Halen görüntüleme, diyaliz hariç diğer hizmetler veriliyor. Gerekli koordinasyon sağlanmış, sağlık hizmetlerinde aksama olmamıştır. İtfaiye yerinde ve zamanında müdahale etmiş, yangın tüpleri periyodik bakımları yapılmış ve olay sırasında kullanılmıştır. Yoğun bakımdaki hastalar da tahliye edilmiştir. Mimar ve mühendisleri teknik ekip incelemeye başladı. Cumhuriyet Savcısı adli soruşturmayı sürdürüyor.`

`EKİPTEN BİR İPUCU İSTEDİM`


Bakan Akdağ açıklamalarına şöyle devam etti: `Konunun uzmanlarından oluşan 10 kişilik uzmanlar incelemelerini sürdürüyor. İdari soruşturmanın hızlı olarak yapılması için gerekli talimatları verdim. Teknik ekipten hiç değilse sebeple alakalı ipucu istedim. Heyet üst katlara dumanının ulaşmasıyla ilgili bir şey söyleyemiyor. Teknik veya işletimden kaynaklanan kusurvarsa bilelim. Hukukun gerektirdiği cezalarını veririz. Burada savcı yerine, hakim yerine geçenler hata yapıyor. Karar vermeden önce teknik olarak meselenin sonuçlanmasını beklemeliyiz. Hizmet alımı ile ilgili suçlamalar var. Yangının bununla ilgili olduğunu kimse bilmiyor. Teknik heyetin ortaya koyduğu bir kusur mu var? Varsa ortaya çıkacaktır. Adli Tıp Kurumu başkanımıza da rica ettim. Cuma gününe kadar bir sonuç alacağız.`

`Taşeron firma sorumlu`

BURSA`DA 8 kişiye mezar olan hastanede, elektrik tertibatı ve radyoloji servisindeki tüm cihazların bakımını üstlenen taşeron firmanın ihmali olduğu öne sürüldü. Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, yoğun bakımda havalandırma sisteminin diğer birimlerinden farklı olması gerektiğini ve kabloların özel yanmayan maddeden yapılmadığı için yoğun duman çıktığını söyledi. Aslanhan şunları söyledi:

`SIRF KÂR ETMEK İÇİN...` `

Bu olay böyle yaşanmayabilirdi. Olayı duyunca saat 04.00`te buraya geldim. Ben 3 hastaya müdahale ettim. Yangının yoğun bakım ünitelerine kadar gitmemesi gerekirdi. Mevcut hastane kablolarının o dumanı çıkarmaması gereken özel maddeyle kaplı olması gerekirdi. Yangının başladığı Radyoloji Merkezi`ni taşeron olarak dışarıya ihale ettiler. Sırf kârlılık amacıyla taşerona verildiği için yanınca duman çıkarmayan kablolar kullanılmıyor. Bu tür kablolar pahalı. Hastanemize akıllı hastane dediler ama akılsız hastane çıktı.` `Bu arada jeneratörün de devreye girmekte geciktiği öne sürüldü. Yangının çıktığı görüntüleme bölümünü işleten Görüntüleme ve Tanı Merkezi`nin sahibi radyoloji uzmanı Erol Kılıç ise `2 milyon dolarlık bir yatırımla hizmet veriyoruz. 2 metrelik kablonun hesabını yapacak değiliz. Hastanenin bize sağladığı elektriği kendi güç kaynağımıza bağlayarak hizmet veriyoruz. Yangında aslında mağdur olan biziz`dedi.

4 YIL ÖNCE DE YANGIN ÇIKMIŞTI

BURSAŞevket Yılmaz Devlet Hastanesi`nde 4 yıl önce de elektrik kaçağından çıkan yangında trafo patlamış, hastane boşaltılmıştı. Can kaybına neden olmayan bu yangınla ilgili soruşturma açılmış, ancak yetkililerin herhangi bir ihmali bulunmamıştı. Yine o dönemde başhekim olan Op. Dr. Osman Naci Çelik, basın mensuplarının görüntü almasına izin vermemiş, hatta yerel gazetelerde bu haberin çıkmasına engel olmuştu.

BAŞHEKİME`PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ`

Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın talimatıyla 2007 yılı Mart ayında görevinden alınan Osman Naci Çelik, Bursa İdare Mahkemesi`ne başvurdu. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına Valilik ve Sağlık Bakanlığı itiraz etti. Ancak Bölge İdare Mahkemesi itirazı kabul etmeyerek başhekimi 26 Haziran 2007`de görevine iade etti. Başhekimin görevden alınış sebebi olarak, performans düşüklüğü ve doktor muayenelerinin çokluğu gösterilmişti.

1 ay önce tatbikat yapıldı

ŞEVKET Yılmaz Devlet Hastanesi`nde yaklaşık bir ay önce yangın tatbikatı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı`ndan Eğitim Amiri Haydar Dikme, hastanede doktor, hemşire ve hizmetli personele, olası bir yangın durumunda yapılması gerekenleri hem sözlü hem uygulamalı anlattı. Tatbikatta hastane salonuna kurulan sinevizyon gösterisinin ardından bahçede yakılan ateş, yangın tüpüyle söndürüldü. Bu tatbikata Başhekim Çelik`in katılmadığı öğrenildi.

Hiç yorum yok:

...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa kayak merkezi olacak...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da tartıştığı iki kişiyi bacaklarından vurdu......Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yoğun bakımda facia...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Matkaplı tacizciye üç yıl hapis istemi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yağız`ın bitmeyen davası AİHM`de...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Padişahlar yaşasa hangi takımı tutardı?...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...AB, göç sorunu çözümüne destek verecek...Bursa Ekspres Gazetesi... 29.Mayıs.2009.Cuma...Mustafakemalpaşa`nın tıbbi atıkları Bursa`da imha edilecek...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa facianın eşiğinden döndü!...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da 6 gün süreli elektrik kesintisi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Evden eve nakliyat`la 90 kilo uyuşturucu taşıyan iki zanlı `Viraj`a takıldı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Otomobili 3 takla attı, burnu bile kanamadı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Helikopterli sünnete Hilton`lu açıklama...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Kristal Şeftali & 1.Bursa Çevre Filmleri Festivali' n de Oy verme İşlemi Sürüyor...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...

Gazete Arşivi