17 Mayıs 2009 Pazar

Hasan Cemal'in "Özel Arzu" üzerine yaptığı röportaj


Fatih Altaylı
Hasan abim beni niye öptü?


HASAN Cemal, PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan ile Kandil Dağı'na giderek bir röportaj yaptı.

Doğrusunu isterseniz, okurken merak ettiğim röportajın içeriği değildi.

PKK elebaşının neler diyeceğini üç aşağı beş yukarı tahmin ediyordum.

Karayılan'ın, Hasan Cemal'e anlattıklarında benim açımdan yeni tek bir kelime yoktu. Örgütün yayınlarında, internet sitelerinde, Roj TV'deki konuşmalarında ne söyleniyorsa onlar tekrarlandı.

Benim açımdan söylenenler değil, söyleniş zamanı ve söylendiği yer ilginçti ve yeniydi.

Karayılan'la Hasan Cemal dışında bir isim, başka bir zamanda böyle bir röportaj yapsa terör propagandası yapıldığı iddiasıyla davalar açılır, özellikle bazı kesimler Milliyet'i ve Hasan Cemal'i yaylım ateşine tutarlardı.

Zaten "normal bir zamanda" Hasan Cemal böyle bir röportaj yapmaz, o yapsa da Milliyet Gazetesi böyle bir röportajı yayınlamazdı.

Röportajdan benim çıkardığım sonuç şudur:

Kimse alınmasın, gücenmesin ama Hasan Cemal, bu röportajı “özel bir arzu” üzerine yapmıştır diye düşünüyorum.

Bunun devletin çok üst kademelerinden yapılmış bir yönlendirme olabileceği inancındayım.

Hasan Cemal’in bunu yapmış olması bir ayıp mıdır?

Bence değil.

Bence Hasan Cemal’in Kandil ziyareti ve Karayılan röportajı Cumhurbaşkanı Gül’ün “Güzel şeyler olacak” açılımının adımlarından biridir.

Böyle değerlendirilmelidir.

Böyle çözüme hazır mısınız?

Hasan Cemal’in Karayılan röportajını böyle değerlendirdikten sonra “Kürt meselesinde güzel şeyler olacak” diyen Cumhurbaşkanı’nın planlarının ne olduğunu bilmeksizin bazı gerçeklere değinmekte fayda var.

Dün arabuluculuk için önerilen isimlerden emekli büyükelçi İlter Türkmen’e de söylediğim düşüncelerimin bazılarını aktarmakta fayda görüyorum.

PKK’nın dağdan indirilmesi ile ilgili olarak bazı çözüm önerilerinden söz ediliyor.

Bu sorunu başlangıcından bu yana çok yakından takip eden biri olarak söylüyorum ki, PKK’nın dağdan indirilmesinin, PKK ve ona yakın legal siyaset yapanlara göre tek bir yolu var.

Bu yol da şudur.

Öncelikle Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan, normal bir cezaevine nakledilmesi ve ardından PKK’lı teröristleri kapsayacak “Koşulsuz bir af” talebi vardır.

Bunu PKK’nın yayın organlarını takip eden, DTP’lilerle konuşanlar bilir.

Bu yapılmadan PKK dağdan inmez.

Bir sonraki aşamada talep edilecek olan Öcalan’ın affedilmesi olacaktır.

Bu elbette kısa sürede olmayacaktır ama arkasından gelecek talebin bu olacağı kesindir.

Bu söylediklerimin dışında bir çözüm, benim görebildiğim kadarıyla mevcut değildir.

Peki Türkiye böyle bir çözümü kabul eder mi?

Orada çok ciddi kuşkularım var.

Bunun siyasal ve toplumsal bedelini ödeyecek DTP dışında bir siyasetçi görmedim, tanımıyorum.

“Kürt meselesinde güzel şeyler olacak” cümlesine katılıyorsanız, bu yazdıklarımı kabul ediyor olmanız gerek.

Hiç yorum yok:

...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa kayak merkezi olacak...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da tartıştığı iki kişiyi bacaklarından vurdu......Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yoğun bakımda facia...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Matkaplı tacizciye üç yıl hapis istemi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yağız`ın bitmeyen davası AİHM`de...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Padişahlar yaşasa hangi takımı tutardı?...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...AB, göç sorunu çözümüne destek verecek...Bursa Ekspres Gazetesi... 29.Mayıs.2009.Cuma...Mustafakemalpaşa`nın tıbbi atıkları Bursa`da imha edilecek...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa facianın eşiğinden döndü!...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da 6 gün süreli elektrik kesintisi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Evden eve nakliyat`la 90 kilo uyuşturucu taşıyan iki zanlı `Viraj`a takıldı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Otomobili 3 takla attı, burnu bile kanamadı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Helikopterli sünnete Hilton`lu açıklama...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Kristal Şeftali & 1.Bursa Çevre Filmleri Festivali' n de Oy verme İşlemi Sürüyor...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...

Gazete Arşivi