2 Nisan 2012 Pazartesi

Şankaya: (UİB) Mart Ayı İhracatı, Yüzde 7 Değer Kaybıyla 2 milyar 42 milyon 392 bin Dolar


Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "UİB olarak mart ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında değer kaybederek 2 milyar 42 milyon 392 bin Dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "UİB olarak mart ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında değer kaybederek 2 milyar 42 milyon 392 bin Dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.

Şankaya, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk 3 ayındaki ihracatın 2011'in ilk 3 ayına göre yüzde 2 artış göstererek 5 milyar 457 milyon 430 bin dolara yükseldiğini, 31 Mart 2011 ve 1 Nisan 2012 arasındaki 1 yıllık süreçte ise UİB'in ihracatının yüzde 13 artarak 21 milyar 530 milyon 400 bin doları gördüğünü belirtti.

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Şankaya, iş dünyasının yeni teşvik sistemini beklediğini kaydederek, "Avrupa ve ABD'deki ekonomik kırılganlık devam ederken, Türkiye'nin böyle bir ortamda durağanlığa girmemesi ve yatırımlara devam etmesi için yeni teşvik sisteminin bir an önce çıkarılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Avrupa ve ABD'deki gelişmelere ilişkin öngörülerini paylaşan Şankaya, şunları kaydetti:

"ABD ekonomisinden kısmi de olsa iyimser haberler gelmeye başladı. Avrupa Merkez Bankası'nın piyasaya sürdüğü 1 trilyon avro, ciddi bir borç sarmalı içinde olan Avrupa'nın üzerindeki kara bulutları bir miktar dağıtacak. Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin onaylanması da olumlu bir gelişme. Para arzındaki bu artışlar faizlerin ateşini düşürmeye başladı. Bu gelişme, Türkiye'de Dolar kurunun 1.90'lardan 1.75 seviyesine inmesine neden oldu. Riskler devam ediyor, ancak bundan sonra toparlanma sürecine geçileceğini ümit ediyoruz. Her şeye rağmen Avrupa ekonomisinin dipsiz uçurumdan uzaklaştığına inanmak istiyoruz. Durumun daha vahim bir hal almasına karşı da, kendimizi bundan ayrı tutabileceğimiz yanılgısına kapılmadan gerekli tedbirleri almalıyız. Belirsizlik devam ederse en önemli ihracat kapımız Euro Bölgesindeki talep daralması sürecektir. Türk ihracatçısı olarak yeni bölgelere açılma politikamızı derinleştirerek sürdürmeliyiz."

Şankaya, Merkez Bankası'nın Mart ayı ikinci beklenti anketinde, yıl sonu cari açık beklentisinin 63 milyar 135 milyon dolardan, 63 milyar 940 milyon dolara yükseldiğini hatırlattı.

Hükümet kanadından gelen mesajlarda cari açığa ilişkin gelişmelerin son derece ciddiye alındığına dikkati çeken Şankaya, buna rağmen Türkiye'nin yumuşak karnı konumundaki cari açığın 2012'de yeni bir rekor kırmasının engellenmesi gerektiğini bildirdi.

Cari açıkla savaşı kazanmaya çalışırken enflasyon, işsizlik, üretim ve ihracata ilişkin gelişmeleri es geçmemek gerektiğine işaret eden Şankaya, Merkez Bankası'nın piyasayı yakından takip ettiğini, bunun sonucu piyasalardaki olumlu havanın döviz kurlarına da yansıdığını kaydetti.

Şu anda 1.75-1.80 TL aralığına gelen paritenin sürdürülebilir üretim ve ihracat için uygun olduğuna değinen Şankaya, doların bu seviyelerinin yılın geneline yayılarak istikrar kazanmasının önemli olduğunu, aşağı yönlü sert bir hareketin ihracatı sekteye uğratacağını, ithalatı ise kamçılayacağını vurguladı.

-"Durgunluğa girilmemesi için teşvik sistemi bir an önce çıkarılmalı"-

UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, Türk Lirası'nın yeni simgesine ilişkin değerlendirmesinde, ekonomi ve diplomasideki özgüvenin para birimini de kapsadığını belirtti.

Yeni simgesiyle Türk Lirası'nın marka olma yolunda önemli bir adım attığını kaydeden Şankaya, "Her alanda emin adımlarla ilerleyen ülkemizin, para biriminin böyle bir marka ve imaja ihtiyacı vardı. Yeni simge, dünyada yatırımların güvenli limanlarından Türkiye'ye çok şey katacak. 2023'e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinde önemli bir adım" dedi.

2011'de büyüme rekoru kıran Türkiye'nin böyle bir ortamda durgunluğa girmemesi ve yatırımlarına devam etmesi için yeni teşvik sisteminin bir an önce çıkarılması gerektiğine işaret eden Şankaya, yeni sistemin gümrük vergisi ve kdv muafiyeti getirecek olmasının yanında, ithalat pastasının önemli dilimi olan bazı ara malların Türkiye'de üretilmesinin önünü açacağına, dolayısıyla da cari açığın kontrol altına alınmasına katkı koyacağına inandığını dile getirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in "iç ve dış dengesizliklerin azalması durumunda Türkiye'nin kredi notunun artabileceğine" ilişkin ifadesini hatırlatan Şankaya, 2023 hedeflerine ulaşmada bu durumun önemli bir basamak olacağını kaydetti.

Hiç yorum yok:

...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa kayak merkezi olacak...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da tartıştığı iki kişiyi bacaklarından vurdu......Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yoğun bakımda facia...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Matkaplı tacizciye üç yıl hapis istemi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Yağız`ın bitmeyen davası AİHM`de...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Padişahlar yaşasa hangi takımı tutardı?...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...AB, göç sorunu çözümüne destek verecek...Bursa Ekspres Gazetesi... 29.Mayıs.2009.Cuma...Mustafakemalpaşa`nın tıbbi atıkları Bursa`da imha edilecek...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa facianın eşiğinden döndü!...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Bursa`da 6 gün süreli elektrik kesintisi...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Evden eve nakliyat`la 90 kilo uyuşturucu taşıyan iki zanlı `Viraj`a takıldı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Otomobili 3 takla attı, burnu bile kanamadı...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Helikopterli sünnete Hilton`lu açıklama...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...Kristal Şeftali & 1.Bursa Çevre Filmleri Festivali' n de Oy verme İşlemi Sürüyor...Bursa Ekspres Gazetesi...29.Mayıs.2009.Cuma...

Gazete Arşivi